stockholm stadshus

Stockholms stadshus är ett av Sveriges främsta byggnadsverk i den nationalromantiska andan. Stadshuset ritades av arkitekten Ragnar Östberg och invigdes på midsommarafton Stadshuset består av cirka åtta miljoner tegelstenar och har ett meter högt torn med det svenska riksvapnet tre kronor. Stockholms stadshus är beläget på den gamla eldkvarnstomten vid Hantverkargatan 1 på Kungsholmen i centrala Stockholm. Stockholms stadsfullmäktige beslöt att låta uppföra ett kommunalhus med festvåning på denna tomt mot Mälaren, sedan ett tidigare förslag om ett nytt rådhus med rådhusrätt inte blivit av.‎Stadshuset, arkitektur och · ‎Klockspel, tornur och · ‎Invigning och · ‎Interiör. Stadshuset är en levande arbetsplats och inget museum. Därför erbjuder vi enbart besök med guidad visning. Nedan finner du information om att besöka Stadshuset. Allmänna visningar. Allmänna visningar erbjuds året om på svenska och engelska och på sommaren på fler språk. Visningen tar cirka 45 minuter. Är man en. stockholm stadshus

Stockholm stadshus - dina

Östberg framför sitt verk, porträttskulptur av Thorwald Alef. Bakom den pampiga fasaden ryms såväl kontor och sammanträdeslokaler för politiker och tjänstemän som praktfulla festsalar och unik konst. Salen används för kommunens mottagningar. Arkitekturen betraktar sin egen hand, en symbol för mänskliga proportioner, som byggnadskonsten vilar på. Allmänhetens åhörarläktare rymmer omkring personer.

Stockholm stadshus - uber styr

Stockholms stadsfullmäktige beslöt att låta uppföra ett kommunalhus med festvåning på denna tomt mot Mälaren , sedan ett tidigare förslag om ett nytt rådhus med rådhusrätt inte blivit av. Kontaktuppgifter till politiker i Stadshuset Fakta och historik om Stadshuset. Stockholms stadshus fasader består av mörkrött, blåskimrande och hårdbränt murtegel som är kännetecknande för byggnaden. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Östberg och hans medarbetare, bland dem arkitekten Elis Benckert , studerade även jämförbara stadshusbyggen i andra europeiska städer som i Köpenhamn Köpenhamns rådhus och Altes Stadthaus i Berlin. Ragnar Östberg ville skapa ett monument över Folkungaätten i form av en sarkofag och en fiktiv gravkammare som skulle dominera Bigerskansen vid Stadshustornets östra fot.